tisdag 29 november 2016

Växthus i adventstid

Oj, den här bloggen hinner nästan dö mellan gångerna den uppdateras. 

Det har hänt massor sedan sist, med skolan naturligtvis, men det har ju även blivit adventstider, snön har kommit och nästan försvunnit också.



Min syster och hennes familj står precis i husköpartagen. Det innebär att de ska sälja sitt nuvarande hus. Eftersom det är november och ganska tomt på växter nu så föreslog mäklaren lite styling av växthus och altan. Jag blev jätteglad när syrran ringde mig, ännu förra helgen, och undrade om jag ville hjälpa till plus finnas till hands vid fotograferingen som skulle ske på måndagen efter. Nu hade jag annat som var tvungen att göras på lördagen och på måndagen for jag tidigt mot flygplatsen och skolan, typiskt när det kommer in roliga upptåg! Jag lånade i alla fall ut all möjlig "rekvisita" och hann i alla fall komma med några idéer när jag var dit en stund på söndagen.



Jag hoppas innerligt att de får sälja sitt fina hus. De önskar så att få köpa det andra som ger helt andra möjligheter till odling. Håll tummarna!


Men det är ju så klart så här det ska se ut kring växthuset!



Bilderna är lånade från annonsen

fredag 11 november 2016

En kaka till...

Fredag igen, jösses vad veckorna går fort!



Jag har varit så fikasugen hela veckan och planen har varit att baka lite inför kommande födelsedagar, men jag kommer inte riktigt till skott. Igår slängde jag i alla fall ihop en långpannekaka så nu är sötsuget stillat för ett tag. :)

Annars då? Jodå, men tvärtemot resten av Sverige (nästan) väntar jag fortfarande på snön. Visst, vi har lite tunt på backen, men väääldigt lite. Ser alla bilder från alla möjliga ställen där det är massor med snö! Bor man i Jämtland tycks det ju mer normalt att vi också ska få lite mer av den vita varan, eller hur?

Vi har i alla fall möjlighet att åka in till Östersund där de både har lite mer snö än oss och så sparade de en massa snö ifjol som vi nu kan få åka skidor på när säsongens snö inte räcker till riktigt. Kallt har vi haft både här och där så spåren har varit riktigt fina!


Här kommer receptet på kakan om det är fler som är sötsugna så här till helgen!

Saffranskaka med citronglasyr

350 g smör
1 g saffran
4 ägg
6 dl socker
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
7 ½ dl vetemjöl

Smält smöret och blanda i saffran. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda ner resten. Häll smeten i långpannan, grädda i 180 grader i ca 20 minuter. 

Blanda till en glasyr medan kakan svalnar. Här har jag inga exakta mått, men använde mig av Smält smör, citronsaft, florsocker och vaniljpulver. 
Bred glasyren på kakan, strö över kokos och skär i bitar.

Grundreceptet tog jag från Hembakat, men gjorde om det till långpanna samt la till syrlig citron och vanilj i glasyren. 

Trevlig helg!

onsdag 9 november 2016

Cultivare necesse est


Det är en del press på mig nu så här på slutklämmen när det gäller studieuppgifter, men här kommer en kopia på en specialuppgift vi hade över sommaren på Odlingsutbildningen som jag går. Det var intressant att läsa mina studiekamraters svar, alla har så olika förutsättningar och odlingsupplevelser, men jag delar bara med mig av mina egna.

Cultivare necesse est!

(Att odla är nödvändigt)

Men ibland blir det inte alltid som man tänkt sig… det kan ju bli både bättre och sämre eller bara helt annorlunda än man tänkt sig. Denna sommar hoppas jag att ni har samlat på er en massa olika odlingserfarenheter på olika sätt; Provat att odla själva, praktikplatsen, pratat med vänner och bekanta, läst något intressant, besökt trädgårdar mm.  Tänk tillbaka på sommaren som varit och skriv ner något kort om följande:

      Detta var imponerande!

Aldrig mer kål! Det var tanken efter förra året när kålmalen käkade upp precis allt. Men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig. Grönkålen fick därför en chans i år. Jag täckte plantorna med fiberduk första tiden. Trots det letade sig några kålfjärilar in och då fick de en omgång med turex. Nu har jag finaste grönkålen och vi äter grönkål på pizzan, till pastan, som chips, i smoothien, ja till det mesta!



  Skit också! Detta blev ju inte bra…



Vitlöken tog väldigt god tid på sig att komma upp, så lång tid att jag hann vända hela jorden innan den började skjuta upp - huller om buller. Flyttade de till en ledig plats där de i princip glömts bort.  De har troligtvis haft svår torka och var inte villiga att ge utan att få. Nya tag och bättre omsorg nästa gång.





Mitt odlingstekniska tips.



I år har vi börjat med bokashi som är en komposteringsmetod där mjölksyrebakterier bryter ner matavfallet innan man gräver ner det i jorden. Snabbt går det också, på cirka fyra veckor har soporna förvandlats till näringsrik jordförbättning. Bokashi är ett suveränt sätt att jordförbättra!



Tips till bokhyllan.

Boken Gödsel (om trädgårdens näringsliv) av Tina Råman är en faktaspäckad bok om just gödsel och näring. Visst det är skitsnack, men skrivet på ett bra och lättförståeligt sätt och känns trovärdig. Bokens layout är en total blandning av färg- och svartvita foton, faktarutor i allsköns olika former, femtioelva olika typsnitt… och så snygg!





tisdag 1 november 2016

Trädgårdsmästarens anteckningar

Jag läser massor med böcker, trädgårdslitteratur, studieböcker förstås, deckare i nästan opassande mängd och en del riktigt bra romaner helt utan mord och blod. Böckerna lånar jag mestadels på biblioteket.

Nu i höst har jag bland annat haft André Strömqvists Trädgårdsmästarens anteckningar hemma. Det blev lite snärjigt att hinna med den när skoluppgifterna skrek på mig, men jag har tagit mig tid att noga bläddra i den och fastna lite längre på vissa sidor. 

Man får följa årstidens växlingar på ett väldigt fint sätt, sen att den inte verkar vara helt i fas med årstiden som är i Norrlands inland samtidigt är en annan femma.




Vems är anteckningarna? Är det en trädgårdsmästare från förr som skrivit dom? Är det Andrés egna? Kanske en blandning och en del fiktion?

Tänk om de noggranna och vackra anteckningarna legat kvar i byrålådan. 

Det är en riktigt fin bok, en bok som jag kan lära mig av, en bok som jag kan drömma mig bort med och en bok som jag vill läsa mer i.

Ett boktips från mig till dig!
Med detta väldigt svartvita och novemberfärgade blogginlägg önskar jag en trevlig kväll!